Friday, April 1, 2011

Tolonglah Jgn Bakar Membakar Bakar lagi!

Okeh fine, perempuan mmg mcm ni..setiap bulan pasti dtg hari "moon" dia..So utk hari "moon" aku bulan ni..aku rasa mls nk keje dan mata teringin nak menjamah sesuatu yg hijau..Walau kaki masih terencut-encut nak melangkah pun da mcm kura-kura..aku gagahkan juga memandu ke Kebun Bunga. Cadangnye lepas puas menjamu mata dgn kehijauan..bolehla kiranya aku ke klinik..nak isi borang cuti saket..hehe..



lebih kurang hijau mcm ni la..
tgk tarikh tu..da lama da aku x bersama mereka dan hijau!


Selesai semue urusan hari "moon" aku..dalam perjalanan pulang..ada pemandangan yg kurang enak..sumpah x enak..


lebih kurang la mcm ni [google]

enak ke pemandangan pembakaran terbuka??Aku x sempat la pulak nak tangkap gambar bukti pembakaran yg di lakukan td..sbb aku x de camera dslr..camera hp pun aku x bawak..tapi pembakarannya lebih kurangla mcm dlm gambar tu..

mendidih je aku tgk..pak cik kat tepi jalan tu..tgh kais-kais api..nak bg lg marak..nanti kau pak cik..
aku apa lg..terus memdekati pak cik tu..aku maki hamun bahasa urdu kat muke die..obor api aku genggam..aku campak ke rumah dia...ambek kau..api marak sekarang menyambar,bermaharaja lela membakar rumah dan segala isi rumah pak cik tu...

pon..pon..bunyi hon..rupeye aku berangan je kat trafic light tu..siot..haha

kan teremosi aku...mcm mane lah pemikiran dan tahap kesedaran masyarakat sekarang tentang isu alam sekitar..bumi ni da semakin uzur..menurut kajian..pembakaran terbuka menyumbang 80% kepada pencemaran udara..bila udara telah tercemar..ia akan membawa kesan negatif bukan saja kepada manusia..malah kpd binatang dan tumbuh-tumbuhan...nanti mula dtg mcm-mcm penyakit..

ok faham x? simple sgt kan..kalau korang rasa nak baca lebih lanjut tentang pembakaran terbuka ataupun pencemaran udara..ce baca kat SINI atau kat SINI...


Tolongla..aku rayu pada semua..jgnla bakar membakar bakar lg...tolonglah sedar akibat yg sgt simple..
ia TIDAK sehat untuk BUMI! pilihla cara lain untuk melupuskan sampah-sampah khazanah korang tu..mungkin boleh cuba cara dgn menanam barang-barang tersebut..tp perlu di ingat jgn tanam plastik..sbb plastik tdk mereput..

Aku malas nak membebel panjang lebar..kesannya ni lah yg terpaksa aku tanggung sekarang..semput da mcm siput,susah bernafas,saket dada dan mcm2 lg..aku ingin tegaskan..aku BENCI pembakaran terbuka!











p/s : korang rsa klw pak cik tu terbaca blog ni..die sedar tak yg die salah! haha





2 comments:

FATIN HIDAYAH MUHAMAD said...

aaaa...tak enak

hannamonts said...

haa kan...x enak kan..
klw nk enak..
mkn kfc jom!
haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...